top of page

Fengsling skaper gjengangere - hjelp skaper endring

Forfatterens bilde: ceciliadinardiceciliadinardi

Oppdatert: 25. feb.

I Norge står vi overfor en utfordring: Hvordan skal vi møte ungdom som begår kriminalitet? Forskning og erfaring viser at fengsling sjelden fører til varig endring, og at det ofte kan forsterke problemene disse ungdommene allerede står i. Derfor må vi styrke det tverrfaglige tilbudet og sikre at barn og unge får den hjelpen de trenger – før, under og etter en kriminell handling.


Ungdom i sårbare situasjoner trenger hjelp, ikke fengselsstraff

Mange av ungdommene som havner i straffesaker, har en bakgrunn preget av utfordringer som omsorgssvikt, rus, psykiske vansker eller ustabile familieforhold. Dette betyr ikke at konsekvenser er uviktige, men det betyr at straff alene sjelden er den beste løsningen. Når barn og unge blir fengslet, risikerer de å miste skolegang, stabil voksenkontakt og følelsen av tilhørighet i samfunnet. Dette øker risikoen for tilbakefall til kriminalitet.

Det finnes allerede gode tiltak som gir bedre resultater enn fengsling. Konfliktråd, ungdomsoppfølging, familiebaserte tiltak og tverrfaglig samarbeid mellom barnevern, skole og helsevesen har vist seg å være effektive i å gi ungdommer en ny start. Ved å investere i slike løsninger kan vi bidra til en varig endring i stedet for kortsiktig innesperring.


Barnevernets viktige rolle i oppfølgingen av ungdom

Barnevernet har en avgjørende funksjon i å sikre at ungdom i sårbare situasjoner får nødvendig oppfølging. I mange tilfeller er barnevernstjenesten allerede en viktig aktør i barnets liv, og deres rolle bør forsterkes når en ungdom havner i en straffesak. Tidlig innsats, tverrfaglig samarbeid og en helhetlig forståelse av ungdommens behov er helt avgjørende for å bryte negative mønstre.


For å lykkes med dette må vi sikre at barnevernstjenesten har de nødvendige ressursene og at deres ansvar er tilstrekkelig definert og forpliktende. Vi må sikre at det er tilstrekkelig kompetanse til å følge opp ungdommer som har begått lovbrudd. Det er i tillegg avgjørende at det finnes forpliktende og klare strukturer som fremmer samarbeid mellom ungdommen og barnevern, politi, konfliktråd og helsevesen, slik at ungdommen får en helhetlig, trygg og forutsigbar oppfølging.


Hva kan vi gjøre bedre?

For å sikre at ungdom i konflikt med loven får riktig hjelp, er det flere tiltak vi bør vurdere:


  1. Tidlig innsats og forebygging – kombinert med en støtteperson som følger ungdommen: Flere ressurser må settes inn tidlig for å identifisere og hjelpe ungdom i risikosonen før kriminalitet blir en realitet, og det bør oppnevnes en støtteperson/trygghetsperson med et klart definert mandat, til å følge opp ungdommen over en gitt periode.


  2. Styrking av tverrfaglig samarbeid – Politiet, barnevernet, konfliktrådet, skolen og helsevesenet må ha faste og forpliktende samarbeidsstrukturer for å følge opp ungdom på en helhetlig måte, og dette må brukes i større omgang enn det som gjøres i dag


  3. Individuell tilpasning av tiltak – Hver ungdom har ulike behov. Noen vil ha nytte av familie- og nettverksbaserte tiltak, mens andre kan trenge miljøterapeutisk oppfølging eller alternative institusjonsløsninger, og atter andre vil kunne trenge kombinerte tiltak i form av robuste hjelpetiltak i hjemmet med et tilleggstiltak med åpen institusjonsplass som ungdommen i perioder kan få nyttiggjøre seg når det er et særlig behov for det.


  4. Økt fokus på rehabilitering – Ungdom må få støtte til å komme tilbake til skole eller arbeid, slik at de kan bygge en fremtid uten kriminalitet


Vi må investere i fremtiden, ikke straffe fortiden

Når ungdom havner i kriminalitet, er det vår oppgave som samfunn å finne løsninger som skaper reell endring. Fengsling av barn bør kun være en aller siste utvei, og vi må i større grad prioritere tiltak som gir dem muligheten til å bryte med destruktive mønstre og bygge en stabil fremtid.


Ved å styrke det tverrfaglige tilbudet og sikre at barnevernet, helsevesenet og andre instanser har kapasitet til å følge opp disse ungdommene, kan vi skape et tryggere samfunn for alle – både for ungdommene selv og for samfunnet som helhet. Barn fortjener ikke et liv bak lås og slå – de fortjener rett hjelp og en ny sjanse.






Cecilia Dinardi, 15. februar 2025

 
 
 

Comentários


bottom of page